Fakta om rasen

Finnhästen är en gammal lantras av kallblodstyp liksom våra nordsvenskar, men där slutar likheterna . Finnhästen är något lättare, smidigare och livligare till tempramentet. Och dom har oftast bra gångarter för dressyr.


Det finska kallblodet
(finnhäst) är en universal hästtyp och den enda hästras som utvecklats i Finland. Dess kända historia är cirka tusen år gammal. Den har varit med i alla skeden i det finska folkets historia och har använts inom de flesta områden, bland annat som militärridhäst,körhäst, arbetshästar och på senare tid även som travhästar. Den finska hästen används i dag främst inom travsporten men dess popularitet har hela tiden ökat, även som ridhäst och hobbyhäst. Förutom att den finska hästen är världens mångsidigaste hästras är den också en av de snabbaste kallblodshästarna i världen. I förhållande till sin storlek kan den dra tyngre lass än många av de större arbetshästarna.

Idag är Finland störst i världen inom kallblodstravet och finnhästen används mycket som travhäst, men även till ridning och körning. Det finns fyra typer avlade för olika användningsområden. Det finns cirka 19 500 finnhästar i Finland, varav 2000–3000 används som ridhäst. Majoriteten av hästarna används inom travet och en väldigt liten del används inom jordbruk eller skogsbruk. Finnhäst avlas mest i Finland men även i Sverige och Tyskland. Stamboken förs av hästens förening, kallad Finska Hippos rf. Suomenratsut.

Finnhästen är en utmärkt allroundhäst, lämplig som både rid-, kör- och travhäst samt inom jordbruk eller skogsbruk. De bästa ridhästarna har tävlat upp till medelsvår nivå i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Den finska brukshästen är relativt liten men är så pass stark att den kan dra mer än de större kallblodshästarna i förhållande till sin storlek. Finnhästarna är härdiga, sunda, lugna och fogliga och lever länge. Den vanligaste färgen hos finnhästen är den typiska flaxfuxfärgen med rödbrun kropp och ljust gul till vit man. Huvudet är medelstort men ganska tungt med vänliga, kloka ögon.

Idag avlas fyra typer av finsk häst, travare (J), arbetshäst (T), ridhäst (R), och liten finnhäst (P). Den lilla finnhästen, eller finska småhästen, är till utseende precis som en fullstor häst, men mankhöjden skiljer dessa två typer åt. Förutom i Finland avlas finnhästar också i Tyskland och Sverige.



Källa: Wikipedia, bilder från http://sukuposti.net


Kommentarer
jenny

Bor du i finland eller i sverige? Tittade snabbt på ett inlägg där du hade kort av en finnhäst:) Vi har också 2st, kika gärna in i vår blogg:)

2011-06-13 @ 20:03:22
URL: http://kallblodochvarmblod.bloggplatsen.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0