Kompisar

Nog ser de väl ändå ut som om de ska bli kompisar hela högen?;)Gamla Tulla kämpar på och börjar äntligen få upp hullet! vi hoppas att hon ska få finnas med oss ett litet tag till!

Ny box

Igår fick skruttan ny box. Eller det är boxen jämte så så nytt är det inte. Tog in henne och stallägaren fick titta lite på henne. Och för första gången kunde vi båda säga att magen vuxit avsevärt sen hon kommit. Vi gissar på att fölis kommer om ca 1 månad:) Ni får stå ut med lite Lucerne på väggarna;)
Byta box!

Idag blir det boxbyte. Tähti ska få flytta till fölboxen. Sen stor box att springa rundor i. Hon kommer se så liten ut i den;) Tulla får flytta till Tesses box och Tesse till Tähtis gamla. Kommer blir jättebra! Något annat är inte inplanerat för dagen. På måndag kommer min syster och son på besök. Så då kommer det fotas och så ska jag se till så att hon får rida lite. Hon blir den första förutom jag som har ridit på Tähti. I alla fall sedan hon kom till Sverige.

Tiden går fort när man har roligt... Visst är det så. Igår har Tähti funnits i min ägo i 4 veckor!

Pyssel

Idag blev det bara pyssel. Av med täcket och borstas och putsas. Tvätta lite sår och kolla över fölis. Allt ser bara bra ut! Blev lite bilder också. Hon är så vacker!
Vad säger ni om hennes juver?
Klant

En riktig klant har jag nog. Eller vad säger ni? Hon har ju givetvis lyckats trampa på sig själv i hagen. Man blir ganska liten här man ser blod på hela insidan av benet och hoven. Men bara från kotan och ner. Så bara att ta in henne och när man fått bort allt blod ser man resultatet. Skrapsår där hud och päls är borta men det blöder inte och hon är inte öm i själva benet. Så fick lite salva och ut i hagen igen. Knas häst! Så inget farligt. Kommer säkert vara öm ett par dar.


Och Tähti förtsätter bossa i hagen;)


Film igen

Och nu tillsammans med "kompisarna". Nu är det ingen tvekan om vem som bestämmer i hagen! Det gör hon som är yngst! Hur det kan ha blivit så är för mig ett mysterium! Tähti är det som bestämmer om ni inte ser det;)


Äntligen tillsammans

Men inte riktigt vänner ännu. förutom Tesse och Tähti som knappt går sära på hehe.
Bilder från ihopsläppet

Innan bråket började!

Ihopsläpp

Igår släppte vi ihop alla hästarna. Det gick vel mindre bra:/ Den häst vi trodde skulle slita henne i stycken skyddade henne från de andra hästarna. Men det blev en hel det spark och bitande. Tähti fick ett litet sår på ena benet, en spark i bogen och bit märken på halsen. Sparken på bogen tog på täcket så inget syns där. På halsen är hon lite knöglig. Wiskey däremot fick värst skador. Men rätt åt honom när han ger sig på henne så mycket. Fick en spark på bogen och en som revade hela sidan på honom nästan. Så där kommer nog vara en halt kille i morgon. Och så blödde han i munnen. Jävla häst säger vi bara! Har aldrig sett honom så ilsk! Ska göra ett nytt försök i dag och funkar det inte så åker W ut ur hagen. Är ju bara han som jävlas med Tähti.


Hemska hästar! De hade hö och en stor hage men ändå lyckades han få upp henne i ett hörn, gång på gång. Vill inte att nått ska hända varken henne eller fölet så vi testar bara nån timme varje dag nu så hoppas vi att de sprang av sig igår! Tähti rullade sig så lite "trygg" måste hon känna sig.

Bort?

Bort leder helt klart med 3-1. Hmmm. Ska fundera liite till. Kanske ska ha det kvar tills hovslagaren ska komma;)

Vara kvar eller bort?

Tähti har ju löjligt lite hovskägg för att vara kallblod;) Så vad säger ni ska det bort eller ska det få vara kvar??

Fy så hemskt!

Visst det är ingen Finsk häst. Men det är en häst och det hände väldigt nära oss. På en väg man kör ofta. Och ekipaget skulle vara med på Dressyr tävlingarna på Hemma klubben i helgen. De har strukit sig med all förståelse!

Växjö: Trafikolycka på RV25


1-2 månader kvar

Veterinären var mycket osäker igår. Och jag förstår honom. Fölis låg fel så han kunde inte komma åt och se riktigt.  Ska man se till storleken på fölet så är det ca 2 månader kvar. Men ska man räkna in "yttre" tecken så som juver, mage, bäcken så är det bara 1 månad kvar. Så det blir spännande;) Han tycker i alla fall att hon var väldigt fin. Men nu börjar hon tappa lite hull så blir att trycka i mer kraft! Så ska hon avmaskas i eftermiddag. Blir en dos till sen när fölis kommit ut. för båda två.
Så här trött blir man när man fått en shettis dos med lugnande;)

Torsdag 15/4

Idag blir det tur till Veterinären. Så får man se lille fölis i magen. Ska bli spännande;) Ska se om man kan lyckas filma lite också;) Blir troligtvis avmaskning i kväll. Ska ta med resultatet från Träckprovet så får han kika på det. Som tur var visade inte odlingen något!

Första ridbilderna

Igår följde mamma med ut till stallet och fotade lite. Så här kommer det några ridbilder. Fortfarande bara i skritt och bara korta pass. I övermorgon är det dax för ultraljud!! Är lite stolt då jag kom upp själv igår också;)
Föl till salu

Fölis kommer säljas i höst. Vill nu så kan ni som är intresserade redan nu lägga bud eller anmäla intresse. Om allt går bra! Jag har nämligen ingen möjlighet ekonomiskt att ha kvar fölet:( Fölet kommer få fullständig stam med "gröna" papper. Hingsten är tydligen jättefin och de hoppas på att han blir godkänd i år. Mamman vet ni ju redan lite om. Bla att hon blev bästa 4-åring på utställning.

Lämna en kommentar med mailadress, namn och andra uppgifter om ni är intresserade. Jag kommer ej publicera dessa kommentarer.

Vill ni veta mer om Fölis så läs under hennes egna flik: Tellun Ihme

Fölis namn

Vad ska fölis heta?? Jag har bestämt att det ska vara finskt! Och att Tellun ska finnas med. Pappans namn har jag inte koll på men jag funderar på Tellun Ihme. Ihme betyder mirakel, och nog är det vel ett litet mirakel??? Och passar lika bra på sto som hingst. Men kom med förslag!

Trött

Verkar som lilla Tähti är lite trött. Står och väger på bakbenen ganska ofta. Så i går blev det ingen ridning. Hon ska inte behöva bära mer vikt om hon tycker det är jobbigt. Och dricker massa vatten nu när det är varmt ute. får hoppas fölis kommer snart så hon slipper bära på magen!


Fick tag på hovslagare idag. Inte min ordinarie då han är sjukskriven, men Gunnar är kanon han också. Så hoppas han kan komma ut denna eller nästa vecka! Blir skönt för henne att få hovarna fixade. Ska lägga ut före och efter bilder sen!

Lördag 10/4

Blev minsann en ridtur idag också. Och idag kom jag till och med upp själv! Ja med en stols hjälp då;) Hon är så snäll så snäll. I början kunde jag inte ens borsta henne på bakbenen. Nu kan jag göra allt! Här kommer lite bilder på madam!Och så måste jag ju visa hennes vita fläck;) Som finns under magen eller på magen, hur man nu säger. Och även lite vita fläckar vid juvert.
Fredag

I går blev det ridning. En skritt tur barbacka i skog och mark. Anne och W red med och så var så klart Zack med (Hunden). Hon är så fin min tjej. Mista lilla jag tog i tyglarna gick hon ner och man kände bakbenen under sig. Ska bli så roligt att få börja jobba henne på allvar i höst! Och så gjorde vi ett stort framsteg igår! Anne höll henne när jag skulle hoppa upp. Och hon stod helt stilla från det att mina fötter lämnat stolen tills dess jag sagt till henne: Nu får du gå. Blev riktigt förvånad! Även idag ska hon få komma ut och idag blir det första turen ensam!

Vila igen

Tähti fick vila idag igen. Sonen ville inte alls sova när jag var i stallet:) Men tror inte hon misstycker. Borstade igenom henne ordentligt och kliade henne. Hon tycker det är så skönt när jag kliar juvet på henne. Lilla tjejen min!

Vila

Tähti har fått lite vila nu i 2 dagar. Och idag får hon stå utan täcke ute. När det är 16+ finns det ingen anledning att värma dem mer;) Borstade igenom hennes svans och klippte den lite och så fick jag bort lite skit från hennes bakben. Dräktig som hon är så kan hon ändå brunsta för fullt när de andra hästarna kommer för nära;) Fick tag på veterinären i morse. Så nästa vecka på torsdag ska jag in med henne. Veterinären tyckte det var mist sagt spännande!

Tycker att juvet har fyllts på lite, men kan ju lika gärna vara önsketänkande. Ska försöka hinna rida henne lite i morgon om inte så ska hon i alla fall få sträcka på sina ben lite. Nu ska jag bara få tag på hovslagaren sen är alla måsten gjorda.

Dressyrhäst!

Fick Tähti att jobba under sig riktigt bra idag! Gick i superfin form och riktigt stadigt! Fick bli 40 minuters jobb i paddocken varav 10 minuter för att komma upp på henne;) Hon står ju inte still och stolen är för låg så har svårt att komma upp på henne. Men vi jobbar på det! I morgon får hon vila! Ska flytta min ponny nämligen. Tiden räcker inte riktigt till då. Men på Onsdag kör vi igen!

Blir att jobba mycket med halter och flyttande för skänkel. Men fortfarande bara i skritt. Ska ringa veterinären och hovslagaren i morgon också. Så får vi se när de kan komma ut! Ska försöka få med mig sambon ut i helgen så ni kan få se några rid bilder!

Header

Kom på att jag måste göra en ny Header nu när Tähti har kommit. Får bli en dag i veckan när tiden finns! Blir inte så mycket bloggande på helgerna ju.

Det är lite tråkigt att molnen ligger tunga och att solen inte kommer igenom idag. Men man ska inte hänga läpp för det. Det kunde varit värre med regn och snö! Men blir en liten tur i eftermiddag. Måste tvätta hennes svans någon dag också. Det behövs verkligen! Och så måste jag köpa bett. 13,5 var lite stort för damen;)

Första ridturen

Skedde idag! Barbacka på den breda mjuka ryggen;) Underbara tjejen! Tog ett tag att komma upp på henne. Men med Anne som höll henne och en stol att stå på så lyckades jag till slut. Man är ju van vid Sam som står som ett ljus och som man kan kravla sig upp på. Här fick man allt vara lite snabbare. Red henne först i paddocken för att känna av hur allt fungerade. Sen blev det 30 minuter med Anne och Wiskey i skogen. Över stock, sten och vatten. Eller mest vatten. Jättesnäll och super pigg! Blir allt en liten tur i morgon också! Får passa på medens hon orkar! Men det blir bara skritt tills fölis har kommit ut.


Fredag

I fredags så släppte jag galenpannan i paddocken igen. Jisses vad hon busar. Mycket enegri i "lilla" damen. Och så roligt att se henne springa med stora magen i vädret;) Fick några bilder på henne!!


Fölis pappa

Ja det står ju mellan 2 hingstar. Och det kommer skickas iväg DNA när fölis tittat ut för att ta reda på vem av dem det är. Så det kommer bli full stamtavla på lille fölis!

Fölis sparkar:)


Ingen tvekan om vad som döljer sig i den magen;)

Sol

Idag skiner solen av och till. Skönt då Tähtis hage har blivit en aning lerig av allt regnande:/ Väntar fortfarande på provsvaret av odlingen av träckprovet. Och tills dess får hon tyvärr gå ensam. Men hon har mat hela dagen och de andra står jämte. Så hon verkar ganska glad ändå! Fick med mig senskydd till henne igår. Och så ska det bli ett fleece fodrat regntäcke från Hansbo också. Alltid bra med rea. Och i detta fallet hela 50%!!

Vet inte om man kanske ändå skulle skritta nått varv barbacka på henne i helgen. Kan ju inte skada något. Jag red min förra hästs mamma långt in i dräktigheten. Ja det blir något något varv i skritt:)
RSS 2.0