Väntan är lång

På den nya hästen. Men snart bär det av! Börjar nu tveka i mitt val att betäcka.... Ska kolla upp inseminering, men tror inte det är något bra val tyvärr! Mycket snurrar i mitt huvud. Och jag vill ha nya hästen nu. Tiden går långsamt när man väntar!

Gårdagens inköp

Väldigt rörigt och konstigt tyckte jag det var igår. Är van vid Annexet i Globen. Och det må vara mindre men inte hälften så rörigt. Här kommer iaf lite bilder på det jag hittade och priser!

Eskadron framskydd, full. Pris: 100:-



Svart lädergrimma, full. 170:-
Nosludd, äkta: 80:-



Schabrak allround, full. Pris: 75 :-





WeatherBeata Skrittäcke, 155. Pris: 225:-





Transport paddar 4 st, Full. Pris: 250 :-



Borstar. Pris: 20 :-



Boots, Large. Pris 50:- /par
Elastiska lindor. Pris: 79:-



Stalltäcke Amigo, medium, 145. Pris: 500:-



Regntäcke Amigo, Lite, 145. Pris: 499:-



Grimma Mark Todd, full. Pris: 100kr /2 st






Fastnade för ett superfint brun Jos Lansik täcke. Vinter, 400 gr med hals. Men fanns bara i 115 och 165. Ska verkligen kolla upp detta täcket! Finns att beställa från Holland.

Scandinavium

I morgon bär det av till Göteborg. Blir att inhandla en hel del!

Ändrat datum!

Kommer inte resa till Finland om 2 veckor. Blir troligtvis om 3 veckor isf. Micke har jour och ska till Schweitz på tjänsteresa. Så bara att vänta!

Resa till Finland

Nu är det bestämt att jag kommer åka över till Finland och kolla på hästar. Datumet är inte riktigt bestämt men det lutar åt att vi åker Torsdagen den 4 Mars och kommer hem på Söndagen. Blir nattbåten över som tar 15 timmar.

Men allt ska dubbelkollas och inga biljetter bokas fören nästa vecka. Johanna följer med som tolk och sällskap;)


Blir det en 3, 4, 5 eller 6-åring som flyttar hit? Och vilken hingst ska man betäcka med?

Back On Track EQ3

Nu har min nya BoT EQ3 hjälm trillat ner i lådan! Ny häst kräver ny hjälm. Passar perfekt med de största kuddarna i. Kan verkligen rekomendera den! Finns att köpa här: www.horsecare.se

Mia RS skrittäcken

2 st ska inhandlas. 1 ylle och 1 bävernylon. Men vilka färger?


Och vilka färger kan man välja på Bävernylon täckena?

Kom med förslag! De färger som går bort helt är: Grått, svart, jeansblå, plommon-vinröd, grön, mörkröd och kornblå. Sand är sisådär. Funderar mest på brun och olivgrön. Och vad ska man då ha för kantband och passpoal?

Utrustning

Utrustning ska köpas in till nya stjärnan.


Träns
Täcken
Borstar
Benskydd

Osv


En tur till Scandinavium EuroHorse kanske är lägligt... Någon som ska med?
Ingen show bara handla.

Premiär!

Idag släpper jag in alla nyfikna i min nya blogg! Den kommer enbart handla om Finnhästar! Och framför allt min kommande häst.

Drömmen började...

En dag i December 2009. Såg en bild och visste att jag en dag skulle bli ägare till en av dessa sagohästar. Sagt och gjort. Det visade sig att min kompis Johannas morbror föder upp just dessa sagohästar. Och nu började drömmen komma närmare verkligheten.

Johanna kontaktade sin morbror i Finland och tärningen var kastad. Bilder kom och mail skickades. Ska det vara en hingst eller Valack?? Det blir inget av det. Det kommer bli ett sto. Ett sto mellan 3-7 år. Som förhoppningsvis kommer vara betäckt. Behöver jag ett föl? Nej inte egentligen. Men när det inte finns några godkända hingstar, eller några hingstar alls i Sverige av rasen. Så får man passa på!

Och nu är det nära. Om 5 dagar åker min älskade Sam. Han som varit min kamrat i 11 år och lärt mig så mycket! Förhoppningsvis åker jag till Finland i Mars. Och förhoppningsvis redan om 2 veckor. Finns en del saker som ska kollas upp först och det ska bokas biljetter och barnvakt och massa annat. Men ännu kommer det ingen häst. Det ska provridas, kelas och framför allt hanteras först. Och så ska det väljas hingst och det ska betäckas.

Vilket sto som kommer få flytta till Sverige står ännu oskrivet. Men det blir en fux. En eld-färgad häst som ska glädja mig och min omgivning. En livskamrat och vän. En tävlingsindivid och en familjemedlem.

Vem är du som ska följa med mig hem???

Fakta om rasen

Finnhästen är en gammal lantras av kallblodstyp liksom våra nordsvenskar, men där slutar likheterna . Finnhästen är något lättare, smidigare och livligare till tempramentet. Och dom har oftast bra gångarter för dressyr.


Det finska kallblodet
(finnhäst) är en universal hästtyp och den enda hästras som utvecklats i Finland. Dess kända historia är cirka tusen år gammal. Den har varit med i alla skeden i det finska folkets historia och har använts inom de flesta områden, bland annat som militärridhäst,körhäst, arbetshästar och på senare tid även som travhästar. Den finska hästen används i dag främst inom travsporten men dess popularitet har hela tiden ökat, även som ridhäst och hobbyhäst. Förutom att den finska hästen är världens mångsidigaste hästras är den också en av de snabbaste kallblodshästarna i världen. I förhållande till sin storlek kan den dra tyngre lass än många av de större arbetshästarna.

Idag är Finland störst i världen inom kallblodstravet och finnhästen används mycket som travhäst, men även till ridning och körning. Det finns fyra typer avlade för olika användningsområden. Det finns cirka 19 500 finnhästar i Finland, varav 2000–3000 används som ridhäst. Majoriteten av hästarna används inom travet och en väldigt liten del används inom jordbruk eller skogsbruk. Finnhäst avlas mest i Finland men även i Sverige och Tyskland. Stamboken förs av hästens förening, kallad Finska Hippos rf. Suomenratsut.

Finnhästen är en utmärkt allroundhäst, lämplig som både rid-, kör- och travhäst samt inom jordbruk eller skogsbruk. De bästa ridhästarna har tävlat upp till medelsvår nivå i dressyr, hoppning och fälttävlan.

Den finska brukshästen är relativt liten men är så pass stark att den kan dra mer än de större kallblodshästarna i förhållande till sin storlek. Finnhästarna är härdiga, sunda, lugna och fogliga och lever länge. Den vanligaste färgen hos finnhästen är den typiska flaxfuxfärgen med rödbrun kropp och ljust gul till vit man. Huvudet är medelstort men ganska tungt med vänliga, kloka ögon.

Idag avlas fyra typer av finsk häst, travare (J), arbetshäst (T), ridhäst (R), och liten finnhäst (P). Den lilla finnhästen, eller finska småhästen, är till utseende precis som en fullstor häst, men mankhöjden skiljer dessa två typer åt. Förutom i Finland avlas finnhästar också i Tyskland och Sverige.



Källa: Wikipedia, bilder från http://sukuposti.net

Välkommen till min nya blogg!

RSS 2.0