Ett smakprov

På dagens tömkörning. Mer bilder kommer i morgon! Vi har en lång väg att gå. Men målet är att kunna starta LC Dressyr i vinter. Om allt flyter på!  


3-Delat Eggbett

I mässing... Finns det ens att köpa i Sverige? Jag kan faktiskt inte hitta det någonstans!


Uppdatering:
Har nu beställt bett till Tähti. Tydligen går det även under namnet "Muffbett". Något jag aldrig hört! Så hoppas det kommer i veckan! Och beställde ett fleecetäcke och nytt flugtäcke;)

Tekna Dressage

Den sadeln hoppas jag passar Tähti;) Har visat bilder för återförsäljaren och förhoppningsvis passar den!
Ny prisvärd dressyrsadel framtagen i samarbete med sadeltillverkaren Tolga. Fransk modell med sittpunkten långt fram. Tekna dressyrsadel är uppbyggd på Quik-FormTM bomsystem som innebär att bomvidden kan via värmning ändras efter behov. Kåpor, säte, vulster och paneler är klädda med mjukt microfiberskinn som garanterar högsta komfort. Microfibern är väldigt tålig mot slitage, lättskött och har en riktig läderkänsla. Bommen är rak och ligger väldigt bra på de flesta hästar.

http://www.globussport.se/
Färgen är inte så röd. Utan ser med ut så här:
Bilderna har jag lånat från Josefine. Där kan ni även se fler bilder. Jag har bara sett denna sadel i svart. Men blev så kär i den bruna! Och så passade Tähti så bra i brunt. Så det kommer det bli!

Lat

Jag har varit lat. Har varken tömkört eller gått med Tähti. Men jag har gosat, borstat och myst! Och det tycker jag är viktigast! Juvert är fortfarande stort. Men inga spänningar.

Och idag var hovslagaren här. Den jag hade för ca 2 år sedan. Och han är utan tvekan den bästa jag haft! Så nu ska det bli ordning på hennes fötter. Sist blev det ju tyvärr inte bra (Vikarie för vikarien eller nått sånt). Nästa gång ska gumman få skor fram. Bak behövs det nog inte ännu. Hon sliter ju väldigt snett. Så ska se om vi kan åtgärda detta med lite skor. Hovis skulle ha kommit förra veckan men sköt upp det då det blev lite mycket. Tähti var jätteduktig men kändes lite svag i bäckenet ännu.

Igår var jag på Ge-Kås. Köpte ett nytt fleece täcke. Ihme fick ju hennes gamla med sig. Så det blev ett enkelt fult:) Och så köpte jag ett flugtäcke. Men givetvis för litet på längden och i bogen. så ska byta det! Behöver ett 155 till henne! Så får åka och byta det! Och så fick hon ett nytt träns. Ett brunt i 2 olika nyanser. Med mässingspännen, lite bling-bling och vita sömmar. Jättefint! Ska fota så fort jag fått hem kameran (Glömde den hos mina föräldrar). Så nu ska jag bara få tag på ett mässingbett, matchande martingal, osv.

Har bestämt vilken sadel jag vill ha till henne. Och troligtvis kommer den passa. Men den får ni se i nästa inlägg;)

Onsdag

Tähti har fått vila i 2 dagar nu. Inte för att vi tränar hårt precis. Har tänkt att tömköra/promenera henne i ca 3 veckor till. Sen ska jag börja skritta henne 30 min ca 3 ggr/veckan. Försöker hitta en bra sele och vagn som inte ruinerar mig. Men det verkar svårt!


Nästa helg ska vi ut och resa om allt går bra. Ska lasta hem Tähti till min kompis som ska ha ridkurs den helgen. Men ska inte rida. Hon ska även ha tömkörning. Så där ska vi få lite tips! Men inget bestämt ännu!

Idag ska jag tömköra gumman lite. Kanske lägga en sadel på henne och se om den passar bättre nu när hon är så smal!

Vet ni vad

Jag fyller år idag. Och borde vara glad. Men glädjen kan inte riktigt infinna sig:( I morgon är det 7 dagar sedan Ihme försvann från oss. Jag tänker på henne varje dag! Någon dag hoppas jag att en dag kan passera utan att jag gråter inombords...

Nu ska jag umgås med min underbara son och sambo! Kanske blir det en tur till havet idag??

Tömkörning

Igår fick Tähti vila. Och för första gången så gick hon i nedre delen av hagen. Inge långt ifrån platsen där Ihme hittades. Så jag lät henne vara där hon gick.

Idag tömkörde jag henne igen. Hon verkar tycka om det! Kommer ner så fint i form och slappnar av. Min fina tjej! Hoppas på fint väder nu så jag kan bada henne. Idag har det regnat hela dagen.


Blommor

Igår fick du blommor. Blommor från naturen, lika vilda som du!
Tack!

För alla kommentarer, SMS, ord jag fått höra! De värmer och stärker!

Där låg du...

Jag sneglar varje gång jag kommer. Ner mot hagen där du låg. Vill men vill inte titta. Vill gärna gå ner dit och titta, begrunda, fundera. Fundera på vad som skulle kunna ha hänt... Kanske hittar jag något som kan få mig klokare. På varför du inte finns hos oss. Men tyvärr så blir jag nog inte det.

Inte en gång har jag sett din mamma vara där nere. Hon står bara uppe i hagen. Kanske ska vi gå ner tillsammans? Ta oss mod... Kanske... Vi vet ju att det var där ditt liv slutade, att det var där du drog ditt sista andetag. Jag har rensat ut boxen. Rensat ut det sista av din lukt. Allt för Tähtis skull. Men kanske även för min...
Vi saknad dig Ihme!

En dag i taget

Igår fick min vackra Tähti vila. Idag testade vi att tömköra. Något jag inte gjort med henne innan. Hon blev lite stressad när linorna kom på baken. Men hon är så mycket bättre med det än när hon kom. Då kunde jag ju inte ens stå bakom henne! Efter ett tag så slappnade hon av fint och hon fick trava lite. Och fick till och med in jätte fin kort galopp! Inget jag bad henne om utan hon bytte själv gångart. I morgon tänkte jag bada henne om vädret är fint! Sen så fort hon släppt att mjölk så ska jag börja fodra upp henne. Hon har tappat en hel del över korset, rygg och hals. Än så länge är hon rund och vi hoppas hon fortsätter så!
Regn

Det regnar idag. Och med regnet så tvättas de sista spåren av dig bort. Borta är dina fotspår i sanden, borta är ditt avtryck i gräset. Men du försvinner aldrig från vårat minne!Tellun Ihme

Dagen efter

Och det är lugnt i hagen. Tähti kom gåendes mot mig. Något hon aldrig gör. Juvet är sprängfyllt men på veterinärens rådan ska jag låta det vara. Lider med min vackra tjej! Hon blev borstad och pussad på. Inte ett gnägg inte en pust sa hon. För hon vet. Vi tog en promenad till sjön. Jag och min vackra tjej. Vi som blev lämnade kvar. Vi stannar och spanar. Vi tänker, vi sörjer. Grimman hänger på boxen. Fotspåren i sanden finns kvar. Överallt finns du men ändå är du borta! Orättvist är livet, orättvist!!
Nu är hon borta

Men den korta tid hon fanns hos mig stal hon mitt hjärta. Och hon tog en bit med sig i sitt sista andetag! Det skulle vara en vanlig dag men blev en mardröm...

Jag och min syster åkte till stallet på förmiddagen. Vi skulle fota och gosa med hästarna. Jag började fylla på vatten till dem och gick för att hämta grimman. Min syster (Heidi) sa att hon inte såg fölis. Jag sa att hon säkert låg bakom trädet. Så fel jag hade... När jag kom fram till hästarna såg jag direkt att något var fel. Tähti kom fram till mig och juvet var sprängfyllt. Redan då visste jag det fasansfulla som hänt. Hon skulle aldrig lämna sitt älskade föl om det inte hade dött. Jag visste det redan då men ändå hoppades jag, in i det sista.


I ren panik slängde jag grimma och grimskaft. Började kuta runt och skrek till min syster att jag skulle leta efter fölis. Hagen är stor, med bäckar runt om. Jag sökte febrilt i bäckarna, hoppades att hitta henne. Men ville inte hitta henne. Tähti kom springandes. Gnäggade men vände igen. Hon visste... Jag var på väg att ge upp, genom tårarna kunde jag knappt se något. Efter en timmer letande hittade jag henne. Där låg hon. I det gröna fina gräset, Knappt synlig. Så fin, så orörd. Jag ville inte tro, ville inte veta. Jag skrek igen: "Jag har hittat henne. Hon är död!" Tårarna kom och jag skrek rakt ut! Varför??? Varför??? Jag grät, jag satt hos henne, ville inte lämna henne, hon kunde ju inte bara vara död??!! Men hon var så kall, mitt älskade föl! Kom tillbaka, lämna oss inte, inte ännu!

tiden gick, jag grät och grät. Tog mig i kragen och lämnade henne. Lämnade henne ensam där i gräset. Jag ville inte göra det men var tvungen. Det finns en mamma, en mamma som behövde min hjälp mer. Tähti stod där och väntade på mig. Nosade på mina händer, hon visste att jag hittat henne. Hon gick med mig in i stallet. Nosade i boxen, åt lite havre. Sen stod hon där, stilla, ensam.

Hjälp kom för att flytta fölis. Hon låg fortfarande i gräset, stilla och kall. Man hoppades att det bara var en dröm, att hon skulle vakna. Vi tog upp henne till stallet. Tähti gnäggade när hon såg henne. Sitt föl, sitt älskade föl! Jag tog ut Tähti igen och hon sprang iväg, gnäggade men tystnade. Gick bort till de andra och började beta. Min Tähti, stora stolta Tähti!

Nu ligger fölis i sin viloplats. Där tittar hon på soluppgången i morgon. Hon spanar ut över de gröna ängarna. På sin mammas täcke och med en gul blomma mellan sina framben. Gul som solen. Hon såg så rofylld ut där hon låg. Lika fin som alltid! Nu får hon busa med Hero och jag vet att Intact tar hand om henne. Kanske får hon äran att träffa Sabine! Hon är inte ensam, det vet jag. De tar hand om henne. Min älskade!

Tähti betar åter igen ensam. Benen är våta av mjölk. Ett lugn råder i hagen. Inget bråk inget stoj. De vet vad som hänt. Tulla, Tesse och Wiskey tar hand om Tähti! Hero, Intact och Sabine tar hand om fölis.

Och idag fick fölis sitt namn. Tellun Ihme, Telluns Mirakel. För ett mirakel var och är hon. Tähris mirakel. Min lilla Ihme.

Må du få vila i frid! Tack för den tid vi fick med dig!

Tellun Ihme
* 5 Juli 2010
+ 20 Juli 2010Varför hon dog vet vi inte och kommer inte att få veta. Hon var helt orörd. Inget blod inga brutna ben. Inget krafsande i marken där hon låg.  Nu finns det bilder. De sista bilderna på henne. De bilder vi skulle ha tagit idag, som vi tog. Men utan att hennes andetag hördes!
15 dagar gammal

blev fölis. Idag hittade jag henne död i hagen. Såg så fridfull ut. Jag bloggar vidare när lugnet lagt sid och allt ordnat upp sig!
Amma Jouren: Jag vill helst ha min ängel hemma!

Häst fick panik i släp och fick avlivas

Varning för blodig trailer
http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/gavle/1.2180573-hast-fick-panik-i-slap-avlivades

2 veckor gammal

Idag är fölis 2 veckor gammal och ännu har jag inte bestämt mig för vad hon ska heta;) Här kommer lite bilder från igår! Har kontaktat diverse hovslagare och kliniker så får vi se om det skall göras något med fölis ben!

Min son och hans kusin fick äran att sitta på Tähti. Och de skrattade och sken som små solar!

Hälsningar från Sam

För er som inte vet är Sam min gamla häst. Som jag sålde för att kunna få köpa Tähti. Och med jämna mellanrum får jag SMS från hans nya ägare;) Här kommer 2 st!

Äntligen fick Sam en ordentlig badning med Shampoo hela han. Tveksam först men det var skönt efter en varm dag. Vilket fint föl det blev! Vi rider på mornarna, skönast då. Blir mysiga rundor i skogen. Är inte rädd för något. Magen rättar till sig. Stallet är också tvättat ocn ny målat nu. Ren häst å rent stall B-)

Vi hörs Ann å Sam.


Hej Malin.
Skogen full av pensionärer, stavgångare, löpare, hundar, cyklister, skogsmaskiner, barnvagnar, vandrare som tältar och Sam bara älskar det! Han är så nyfiken och social. En veckas ridning till sen blir det vila i 2 veckor för Sam. B-)

Ann

Det är när man får alla dessa SMS som man vet att man gjorde rätt! Visst saknar jag honom! Men aldrig har något känts så rätt! För er som inte vet vem han är så lägger jag in lite bilder och en film på min Sam!


Namn: Sammy Boy
Ras: Kallblodstravare/Fjording
Född 27/5 1999 (Hos mig)
Mkh: 152 cm
Utbildning: LA-MSV/LC Placeringar LB/LD


Såld Mars 2010

På de 3 sista bilderna rider Jessi och det är Marina som badar med honom! Och i filmen är han inte i kondition och går som en kratta. Det är inte hans glansdagar;) Men han är Sam;)

"Det där är vel inget!"

Har jag fått höra när jag frågat runt ang fölis ben. Så nu kommer jag andas ut lite och hoppas att det rätar ut sig självt! Finns tydligen föl som varit ännu mer X-benta och rätat ut sig själva. Så ingen veterinär för vår del!

Pussade lite på Tähti idag. Hon är så go!!! Och till helgen tänkte jag gå en promenad med lilla familjen! Och så får jag tala om att fölis badat i badkar! ;) Inte alla hästar som har den meriten hehe. Stod och pratade med stallägaren när ett brak hördes. Och vi springer för att kolla. Då håller fölis som bäst på att kravla sig upp ur badkaret och hoppa iväg till mamma. Hon var lite öm i sina bakben men efter 5 min sprang hon runt och busade. Tähti stod bara och tittade och undrade vad hon gjorde. Årecis som hon sa "Lilla vän, hästar badar inte i badkar..." Antagligen så hade nån av de andra hästarna puttat på henne när hon stod och drack. Och med mamma på andra sidan badkaret så fick hon lite panik och skulle över. Men det slutade med ett dopp. Bus unge!

1 vecka och 2 dagar

Gammal är fölis. Och ännu inget namn! Jag har nog aldrig haft sådan grym besluts ångerst. Riktigt jobbigt är det. Men ett namn ska hon ha. Just nu går hon under namnet fölis;) Å Tähti är en sån duktig mamma! I går släppte vi ihop alla hästarna och det gick jättebra!

Fick dock problem idag när jag skulle ta ut fölis och Tähti. Fölis ville inte alls föja med mamma???!!! Har aldrig varit med om det tidigare! Hon har verkligen en egen vilja redan nu! Efter lite hjälp så fick jag i alla fall ut dem och så fort de kom ifrån flocken gick hon jämte Tähti. Så de fick komma in i stallet i eftermiddags och vila lite. sKulle ju ha blivit oväder här men det kom bara lite! Efter jobbet så åkte jag dit igen och pysslade med dem. Fick på fölis grimma för första gången. Jag hade köpt en jättefin mjuk ljus lila grimma. Men den var givetvis för stor. Så fick låna Annes, den var lite mindre;) Så hon får ha en svart grimma så länge. Fotade även hennes ben idag coh ska skicka iväg bilder till både Helsingborg och Halmstad! Vill helst vänta en vecka till att åka, då det är 2 timmars enkel resa till klinikerna:/ Och så ska hovis komma. Tähti har hemska hovar. Men inte så lätt att verka en högdräktig häst:/

Både fölis och Tähti njöt av att få vara inne några timmar och bli pysslade med! De är så fina mina prinsessor! Och jag väntar med spänning på att få reda på vem som är fölis pappa! Han ska vara stolt över henne!

Hon står inte jämt med hovarna men sne är hon!Hittade en rolig handduk att leka med;)Namn förslag

Tellun Ihme - Tellun Mirakel

Tellun Tiara - Tellun Tiara

Tellun Makea - Tellun Söt

Tellun Aurinko - Tellun Solen

Tellun Auringonsäde - Tellun Solstråle

Tellun Kuunsäde - Tellun Månstråle

Sen haa jag säkert böjt namnen fel. Men det struntar jag i;) Vad tycker ni?
Jag är lite inne på Tellun Kuunsäde, då hon föddes 00.10 på natten;)

Namn??

Nu är lilla fölis hela 5 dagar gammal. Men har ännu inget namn. Hon kommer heta Tellun *****. Men ja just det. Vad ska det sista vara? Fram med era finska kunskaper. För finskt ska det vara;) Här har ni en bild på sötnosen med tungan ute;) Och med vackra mamma!


Film!

3 dagar gammal

Redan 3 dagar gammal. Tiden går fort! Idag har vi släppt ihop hästarna. Men det gick inte som vi tänkt:( Kommer ni ihåg hur det gick i början?? Först var ju Tähti mobbad och vi trodde Wiskey skulle sparka ihäljhenne. Sen som över en natt vände det och Tähti gav igen och skyddade dessutom Tesse. Därför gjorde vi så att vi höll Wiskey i grimma. Och jag ledde in lilla familjen. Tji fick vi när Tesse stack ut och Tähti med föl efter. Som tur är bara in i paddocken (Man går igenom det för att komma till sommar hagen.) Så vi stängde där och lät dem bekanta sig. Tyvärr gick det riktigt dåligt:( Den som varit Tähtis bästa vän. Tog hennes föl! Så vi tog snabbt in Tesse i stallet. Stackars Tähti blev så förvirrad och ledsen!

Vi gjorde ett nytt försök att släppa in henne i flocken igen. Tog ut Wiskey för säkerhetsskull och lät gamla Tulla vara kvar. Och nu gick det jätte bra! Släppte tillbaka Wiskey och han var nyfiken men Tähti höll honom på avstånd. Men tyvärr så vågar vi inte ha Tesse i samma hage. Det gick på mindre än 5 sek för henne att ta fölis. Så tyvärr går Tesse ensam nu. Varför tror ni det blev så?

Här kommer lite bilder från idag! Hundarna följde hästarna med nyfiken blick;) Dock så oroar jag mig för att fölis är sned i höger fram knä:/

Wiskey vill hälsa;)Hur gick det till??

Kom på att jag inte berättat så mycket om själva fölningen. Så här kommer en liten sammanfattning:)

Jag och min kära familj hade varit på släktträff i Oxelbacka (Skövde). Och på söndagen åkte vi inom Skara Sommarland. Kom hem ganska sent och efter det så körde jag min syster till Petersburg. Där min pappa väntade på henne. Kom hem vid 23.00 och duschade och kröp ner i sängen. Hann inte mer än somna innan jag vaknade av att min mobil ringde. Privat nummer.... Jag hoppar upp och funderar yrvaket på vem det kan vara. Ser sedan ett sms där det står: "Din häst gälar nu". Ja för det stod gälar;) Men jag förstod att det skulle vara fölar. Nu fattade jag snabbt. Ringde direkt upp Anne (Stallägaren) Och fick till svar: "Det är klart!" Anne hade missat fölningen med sekunder, just precis då hon gick in för att ringa mig. Jag kastade på mig kläder och 00.39 knäppte jag första kortet på henne;) Tähti var så duktig och fattade direkt vad hon skulle göra.

Jag och Anne hjälpte fölis att hitta juvert. Men det var minimalt med hjälp som behövdes. Efter 1 timme hade fölis full balans. Men tyvärr ville ej navelsträngen släppa. Så efter 2 timmar klippte vi av den. Anne och hennes man är båda läkare, Niklas kirurg och Anne gynekolog, barnmorska. Så det var skönt att ha dem där. Så där mitt i natten stod vi 3 vuxna och 2 barn och bara njöt av att titta på dem. Vid 03.00 lade sig Tähti ner och vi lät dem vara för natten.

Det var en sammanfattning av natten. Inga kompikationer har tillstött förutom fölis "snea" knä:/ Får se om det blir en tur till veterinären!

Föds fuxar med vita hovar??

Fick en kommentar om det! Så vad säger ni?? Föds de med vita hovar??

Fölis och mamma mår bra och har fått gå ut idag igen. Men står inne på nätterna. Fölis busar och brallar som bara tusan;) Är lite sned i höger framben men något som förhoppningsvis rättar till sig!

Bilder på underverket!

20 min gammal2 timmar gammal.(Navelsträngen ville inte släppa, utan klipptes av.)
Trött mamma!


9 timmar gammal och första gången ute i hage!

Vackra, duktiga Tähti!Tähti är den duktigaste mamman jag träffat. Sköter sitt lilla föl helt perfekt. Vart fölis strumpor slutar har jag ingen aning om då benen är så pass vita;) Men 4 vita hovar har hon i alla fall. Jag är så stolt över lilla tjejen! Nu är de inne och vilar och i morgon får de komma ut några timmar igen! Alla bilder finna här.

Välkommen till världen

Nu har det äntligen kommit ett föl. Ett friskt litet sto anlände i natt kl 00.10. Mor och dotter mår bara bra! Fölis har en stor vit bläs, 4 vita hovar, ben, ål längs rygg och svans och fux färgad;) Bilder kommer senare!
RSS 2.0