Hingst

Johanna var så snäll och kontaktade säljaren av Tähti. Och hon gick på lösdrift i somras. Så det står mellan 2 Finnhästar. Vem får vi inte veta fören fölet har kommit ut. Och om hon är dräktig:)

Dräktig??

Då en del uppmärksamma läsare har samma fundering som jag så är det lika bra att skriva ut det här;) Hade tänkt att vänta tills vi vet helt säkert. Jag misstänker att Tähti är dräktig. Svar på detta får vi först om 1-2 veckor då veterinären kan komma ut. Men jag och stallägaren är ändå ganska säkra på vad som finns i hennes mage.
Har misstänkt det från början men tänkt att hon bara lagt på sig några extra kilon. Men tyckte även att hennes juver var något svullet. Så jag bad stallägaren känna. Stallägaren har fött upp många halvblod i sina dar och är även barmorska/gynekolog. Och hon tittade på mig med stora ögon: Jag är till 90% säker att hon är dräktig. Hon kände 2 "sparkar". Så vi får se vad som händer i framtiden. Säljaren ska kontaktas om hon är dräktig för att försöka reda ut vem som är pappa till fölet. Så i väntan på svar så har jag dragit upp maten igen och hon har nästan fri tillgång på grovfoder. Tur att det finns fölbox i stallet;) Men som sagt. Inget är säkert fören veterinären har varit och kollat på henne!


Men visst ser hon dräktig ut??Bilden är från igår. Och bettet sitter för hårt det vet jag redan.

Träckprov

Fick svaret redan idag! Härligt. Resultatet var som jag väntat högt, 850 EPG. Så det blir odling och svar v 15. Idag blev det bara vila för hennes del. Ska se om jag hinner jobba henne lite i morgon! Sonen är riktigt dålig och går på antibiotika kur. Så det blir inte så mycket tid för tjejerna denna veckan. Tyvärr!

Tisdag

Hann faktiskt longera lite igår! Men bara i 10 min. Men det blev en liten grund. Och insåg att det är som att lära en grundhäst orden:) Stackars liten förstår inte alls vad det är jag står och säger. Hehe men longera vet hon iaf vad det är!

Blev ett träckprov också så ska bli spännande att se vad det innehåller! Sen ska jag ringa Veterinären. Har en misstanke. Och Anne bekräftade min misstanke:) Idag blir det inget gjort alls. Ska försöka ägna min ponny lite tid i kväll. Har ju inte blivit så mycket av den varan sedan hon kom hem!

Tråkigt väder

Tähti får en tråkig start här i Sverige. Regn, regn, regn. Tänkte åka dit i eftermiddag igen för att ta träckprov. Hinner tyvärr inte longera som jag önskat. Min lille son är sjuk så vill inte uppehålla mig i stallet för länge. Får ta nya tag om några dagar och förhoppningsvis rida ut på henne i helgen!

Har beställt ett vidare järn till sadeln så hoppas det hinner komma innan onsdag. Annars blir det barbacka;) Men lär vel åka i backen då så mycket energi som tjejen har:)

Tellun Tähti

Heter hon och jag ska försöka få stavningen att fastna;)

Kommentarer

När ni lägger in en kommentar på min blogg. Lämna gärna en mailadress, blogg URL eller namn. Bli svårt för mig att svara annars!Tack ni som läser!

Vilodag

Idag fick Thäti bara vara. Mockade bara och fixade i ordning. Väntar på att hovslagaren ska komma så att jag kan få av bakskorna. Vågar inte släppa in henne till de andra innan dess. Är ju 6 fasta brodd i varje sko nämligen. Ska åka inom apoteket i morgon och köpa ett träckprov. Så jag kan skicka in det.

I morgon tänkte jag se om jag kan longera henne. Ska också beställa ett vidare järn till sadeln. Det som sitter i är på tok för smalt:) Och funkar inte det blir det att ge sig ut på sadeljakt! Tänkte se om jag kunde skritta lite i paddocken på henne på onsdag. Har fixat barnvakt då nämligen.

Bilder på Thäti

Och här kommer lite bilder från idag!

Jag blir mer och mer kär i henne. Hur ska jag någonsin kunna sälja denna underbara tjej? Jag ska göra allt för att få min ekonomi att gå ihop!

Filmer på Thäti

Finaste Thäti fick springa av sig i paddocken. Och de andra hästarna hängde på i hagen längre bort! Vad tror ni? Är det en framtida dressyr häst i henne?


Bort med den stora magen och dit med lite muskler så kommer hon bli jättefin tror jag. Behöver lugna ner sig lite också men det kommer nog med tiden!

Sista inlägget

I denna kategorien. För nu är hon här. Thäti. Det blev en lång och något konstig, tråkig och bra dag igår. Och nu i efterhand så kan jag bara hoppas att allt löser sig! Fick även med mig min ponny hem. Och det blev bestämt i sista sekund. Så blev lite smått panik med stall platser. Tur att man har snälla vänner som ställer upp i vått och torrt. Och även när man rullar in med trailen kl 23.00 på kvällen;)

Tjejerna stod som ljus och allt gick jättebra! När de kom till sina boxar lunkade de in och började äta lite hö. Idag blir det ut på täckes jakt till ponnyn (Bebis). Och försöka fixa hage till henne. Så om ni har täcken i storlek 125-135 så mottages detta gärna för billig peng. Likaså övrig utrustning till maxad C-Ponny.

Nu ska jag ägna lite tid åt min sjuka son innan det är dax för stallet. Dagen är helt full speckad. Men ska försöka få några timmars sömn till under dagen. Lyckades få nästan 3½ timmar i natt.

Horseware täcken till salu

Har ett Amigo Regn i strl 145 och ett Amigo stalltäcke 150 gr i strl 145. Ska testa dem på skruttan när hon kommer men tror att de kommer vara för små. Så vill ni köpa helt nya täcken så hör av er!

Thäti kommer

På lördag så hämtar jag min dröm häst! Efter allt son varit så hoppas jag att jag kan reda upp det ekonomiskt! Det blir en lång dag och Micke eller Jessi förljer med upp så vi kan byta av körandet.

Thäti har landat hos Johanna nu och får vila sina små ben efter den långa resan!

Tråkigt

När det inte blir som man vill. Jag anklagar ingen utom mig själv. Som inte dubbelkollade allt. Vi får se hur det blir. Men troligtvis kommer det någon häst i helgen. Vilken det blir vet jag inte ännu. Men i vilket fall så löser sig nog allt till slut.


Än en gång. Tack Johanna!

När drömmen går i kras

När man får olika uppgifter om priser och allt blir dyrare än vad som var sagt från början. Täthi kommer att komma till Sverige på Torsdag. Och nästa fredag hämtar jag henne. Men om hon bli kvar hos mig det vet jag inte. Så länge jag inte får en fast heltid ser det inte ljust ut. Om man bara hade fått en korrekt prisuppgift från början så hade hon inte varit på väg hit. Men nu får jag bita i det sura äpplet!

Vill någon boka en Finnhäst eller ett föl efter denna så varsågod. Pengarna är helt slut från min sida. Och jag funderar på hur jag ska få ihop ekonomin det närmsta året om jag har kvar henne. Gårdagen bestod av tårar, oro, migrän. För en resa som inte gick avboka. Och varför så snabb resa undrar ni säkert. Jo den bokades innan de hann få tag på mig. Många säger att jag ska stå på mig och inte ta emot hästen. Då vi ej skrivit papper på detta. Men jag är slut. Helt slut. Hästen kommer och jag får göra det bästa av situationen. Och får jag inte ihop det så får jag sälja henne. Svårare än så är det inte.
Tack Johanna för all hjälp!!

Transport bokad!

Och redan i kväll åker hon! Så i morgon är hon i Sverige men jag hämtar henne först nästa helg. Tiden finns inte just nu. Äntligen kommer min stjärna. Och hingsten som hon ska insemineras med heter Maranello.

Jag har även fått en del frågor kring kostnaden av importen. Och skriver därför ner lite.


Veterinärbesiktning: 2900 kr
Transportkostnad: 9000 kr
Röntgen ben och rygg: 3000 kr
Import av sperma: 1800 kr


Efter det så tillkommer även för mig boxhyra i nästan 2 veckor och skoning. Så det blir en slutsumma på ca 20 000kr för importen. Det blir ju givetvis något billigare om man inte ska betäcka, vill röntga eller kan hämta hästen direkt. Men skillnaden blir minimal då jag får hästen körd till Sverige av säljaren. Bokar man transportör sträckan Finland-Ljungby blir kostnaden ca 8000kr + moms.

Hemma från Finland

Igår kom vi äntligen hem till Sverige igen. Vi hade jätteroligt i Finland och fick titta på många fina hästar. Men det fanns bara en liten tjej för mig. Underbaraste svettfuxen Tellum Täthi!

Skriver inte så mycket utan låter bilderna tala för sig själv!
Namn: Tellum Täthi
Född: 2005
Utbildning: Riden och körd
Färg: Svettfux med stjärna, ljusare man och svans.
Mankhöjd: 157 cm
Meriter: 9 på typ och ben som 4-åring. Visa som bästa 4-åring i sin klass. (2009)
Exakta siffror kommer när jag får hem henne.


Stam kommer så fort Sukuposti sidan vill vara med igen. Den ligger tydligen nere.
På bilderna är hon tjock och behöver bli av med 100kg. Hon är inte heller i någon kondition alls. Hon är även något högre bak och kommer alltså växa ytterligare någon cm. Tyvärr fanns ej tiden att rida henne. Men vi valde att åka släde. Och hon är helt underbar. Bryr sig verkligen inte om något alls. Och pigg! Tror att det kommer bli jättebra. Senare i vår ska hon insemineras med en hingst vars namn jag glömt bort:) De skickar sperman från Finland. Så jag behöver inte vänta på att få henne betäckt. Så fort transporten är bokad så kommer hon till Sverige!


Och här får ni se hennes bror. En hingst som är lika snäll han!
Han är 7 år och mycket jämnare i kroppen.
Alla bilderna på Täthi kan ni se här: http://www.pixbox.se/alb_show_id1171613_page0.html

Sista inlägget

Innan jag reser till Finland. I morgon börjar den långa resan. Tåg till Norrköping, byte till Flen. Från Flen buss till Stjärnhov. Där blir det paus och möte med Johanna. Mat och dricka ska intagas och efter det blir det vidare till Stockholm hamn. Båten går 20.00 i morgon kväll, om jag inte har fel. Båten tar 15 timmar så är framme fredag förmiddag. Väl framme väntar 1 timmes bilresa. Sen ska jag äntligen få känna, rida, pussa, och prata med framtida stjärnan! Resan hem börjar lördag eftermiddag. Och vi beräknas vara i Stockholm kl 08.00 på söndag. Sen väntar mig en tågresa till Alvesta. Så om allt går som det ska är jag hemma runt 14.15 på Söndag.

Vi hörs på söndag eller måndag kära läsare!

Övermorgon

I övermorgon börjar resan! Fjärilarna börjar smyga sig på. Snart ska jag göra ett stort val. Och det måste bli rätt!

Måndag

Tisdag, Onsdag, Torsdag = Resa! Snart är det dax!!

4 dagar kvar

Torsdag morgon. Då börjar resan. Äntligen!!

Dressyr Tävling i Älmhult

Även om jag inte fått hem min nya häst ännu. Så hamnade jag av någon anledning på en dressyr tävling idag. Åkte för att titta när Jessi skulle rida Indi. Man kan sammanfatta det så här: Utesluten i första klassen och nästan sist i den andra. Undrar när ungen ska växa upp och sluta sparka inne på banan. Tråkigt när han är så fin på framridningen och i Collectingring. Blir att träna, träna och träna. Aldrig ska Jessi få en lätt häst! Fick inga bra bilder så ni får nöja er med dessa:

Indipendence

E: Akribori
U: Holliday av Bolex
Ue: Cortez
UUE: Anart

Jos Lansik täcke

Här är det. Så fruktansvärt snyggt!


Och här är det utan hals:


Nästa vecka

Det är ju redan nästa vecka vi åker. Oj,oj så fort tiden går. Fick för mig att det var 2 veckor tills vi åker. Men det är ju bara 1 vecka.

Resan bokad

Så var det bestämt. Nu ska vi iväg! Datum ser ni i inlägget tidigare idag. Behöver jag ens uttrycka min glädje och nervositet??? :)

Nu ska resan bokas

I eftermiddag bokar vi resan. Vi åker över Torsdagen den 18 Mars och kommer hem Söndagen den 21 Mars. Äntligen händer det något! Ska bli så roligt! Och många bilder kommer det bli. Vem är du min stjärna?

Stallet

Var i stallet idag. Packade upp tjejens saker och mockade Annes boxar. Så fort vädret är lite bättre och snön försvunnit ska jag låna W och rida lite.


Inköp

Det blev ett par vanliga vita stryk kappor bak, Grimskaft, Ridskor och Acryl lindor.

Blev inga borstar. Glömde helt titta efter det. Martingal tittade jag på men den kändes för plastig. Bättre lycka nästa gång!

Mer häst saker?

Blir troligtvis en tripp till Ge-Kås idag. Känner att jag inte fick med mig hälften av sakerna hem i torsdags. Behövs bakskydd, fler borstar, martingal osv.
RSS 2.0