Hullet....

Denna bilden är tagen 7 NovemberOch denna är tagen den 28 November. Det vill säga det är 3 veckor mellan bilderna.

Sjukhage

Idag fick det bära eller brista. OCh det var både det ena och det andra. T håller på att klättra på väggarna inne så idag ordnade jag en hage precis utanför stallet. Blev ca 8*8 m men hon kan minsann både galoppera och hoppa rundor:/ Lugnade sig efter nån timme men hann säkert vandra flera kilometer. Får se hur hon är i morgon. DEt är det näst bästa, för inne kan hon inte stå 24/7 längre. Usch så jobbigt! 

Dessutom så rasar primadonnan i vikt. Detta trots fri tillgång på grovfoder, 500 gr betfiber mix och 1 kg Krafft Grund. Blir att shoppa lite Lusern på jobbet i morgon!
Här ser ni hur upptrampad hagen redan är:/ Tur det är grus hon går på!

 

Kraftig kotledsinflammation

Ni ser själva rubriken och det är vad vet har gett för diagnos. Blev behandlad med kortiosn och tuppkam i leden och ska tillbaka om 1½ vecka för utterligare en behandling. Boxvila och om det går vila i liten hage i 2 månader. Sedan återbesök.

Tyvärr har lilla damen gått med detta ett bra tag och det finns en viss risk för att det blivit kroniskt :( Om det är det vet vi först om 2 månader. Röntgen såg bra ut och varför hon fått inflammationen vet vi inte. Men troligtvis att hon gått omkull eller trampat snett!

Igår var jag och pussade på hjärtat och hon tar boxvilan med största lugn! Är mycket förvånad över att hon är så lugn trots att hon står inne utan sällskap 6h/dag. Lille bamse måste ju få komma ut och röra på sig!  Jag tog även ut T igår och gick nått varv på gården. Är så rädd för att hon ska få kolik eller tarmvred när hon står stilla så mycket:/ Just nu får hon hösilahe, Betfiber Mix och Krafft Grund. Har fått öka höet sedan hon började stå inne då hon redan tappat i hull och muskler.

Nu ska lilla damen bara kurera sig och jag hälsar på henne på onsdag igen <3

Japp, fröken passade på att kissa när vi kom hem hehe.

Får komma ut och stå i gången medens jag mockar:)

Nu tar vi en dag i taget och hoppas att T ska hålla sig i skinnet och inte börja härja i boxen! 

Tyvärr

Är hon fortfarande halt:( Inte ett dugg bättre och dessutom full av överskottsenergi.

Så på torsdag besöker vi veterinären igen och då hoppas vi få reda på vad det är som gör att hon är halt. Dock såg hon halt ut i båda varven igår. Innan har jag bara sett det i vänster varv. Ja det återstår att se vad som händer i framtiden. Men just nu ser det inte så bra ut med tanke på att hon vilat i 3 veckor och nu visar hälta i båda varven :(

Glad idag igen:)

T och B glada som vanligt:) Betade nöjt och T busade lite när John spang jämte hagen. Lugn och glad hela tiden! Nu har hon kommit till ro även vid ut och insläpp och mamma säger att hon gnäggar och ska fram och hälsa så fort hon kommer till stallet eller till hagen. Känns bra det. Och nästa vecka ska damen få lite välbehövlig massage! Och sen ska det bokas återbesök hos veterinären! Hoppas allt är ok och hon kan sättas igång lite sakta.

Halt?? Ne, inte jag inte :)

Ja så tror jag att Tähti tycker. Varje morgon när hon släpps ut så drar hon full fart i hagen:) Ja varje gång man släpper in henne helt enkelt. Hon verkar otroligt lycklig för tillfället. Och hon är kär i Bamse hehe.

Jag kan tycka att damen ska ta det lite lugnt. Men samtidigt så tycker jag att hon ska få röra sig om hon vill det. Hon är ju inte halt i skritt och galopp vad jag kan se. Utan det är i traven.

Japp jag smackar lite i filmen, men det är inte för att hon ska dra full repa i galopp utan för att hon ska skritta, men jag misslyckades.
Goda höbalen ;)Innan klippningenEfter klippningen :)

Tokig häst!
Lilla skruttan <3Tähti är hemma nu

Nu har det hänt mycket från Torsdag tills idag!

Var och tittade när hon skulle gå hopplektion i torsdags kväll. Och hästen gick som en kråka:/ Stressig och vägrade att trava rent i vänster varv utan taktade och "hoppade". Hon såg mycket obekväm ut och tyvärr kunde jag ej stanna kvar till slutet på lektionen. Pratade med A-K som jag har kontakt med och som dessutom ridit T flest gånger av dem på ridskolan (hon är ridlärare). Och hon hade hoppat upp efter lektionen slut och då gick det bättre. Vi diskuterade och bestämde att veterinären skulle kika på henne på fredagen.

Sagt och gjort. Vet gjorde en besiktning och hon är halt 2.0 grad i vänster fram :( Och här började det hända saker. Vi kom överrens om att jag skulle ta hem henne. Dels för vi ej vet hurvida denna skada fanns när hon kom eller om det är en överansträngning. Så det var bara för mig att börja leta stall plats och det fort. Jag beslutade snabbt att flytta både T och Bamse hem till mina föräldrar. De bor 3 mil bort. Men jag har 2 underbara föräldrar som ställer upp med in/utsläpp, fordningar, täckesbyten och mockning. Anledningen till att de fick flytta dit är pga jag ej kunde få loss 2 stallplatser i samma stall så fort och inte heller en plats där Bamse kan stå. Han är ju hingst.
 
Sagt och gjort. Åkte på fredag eftermiddag ut dit och började röja i stallet. Det har inte stått häst där på 6 år så det hade ju hunnits fylla på en del saker;) Micke, jag, pappa och båda pojkarna la 3 timmar ihop och fick stallet utrensat på fredagen. På lördagen var det bara att ta ner sommarhagen för att kunna få upp hage hos mina föräldrar och även hämta strö och kraft. 
 
söndagen hämtade jag först Bamse och på eftermiddagen hämtade jag Tähti och avslutade dagen med att hämta hö. Jag skulle varit ledig och umgåtts med familjen, men det blev inte riktigt som jag planerat! Väl hemma med hästarna longerade jag Tähti igen och hon är mycket riktigt halt på v fram. Något böjprov valde vet att inte göra. Det finns ingen svullnad eller värme och hon är glad så länge hon går i hagen. På vets inrådan få hon vila i 2 veckor för att sedan göra återbesök. I värsta fall är det pålagringar och lösa benbitar och alltså inte behandlingsbart och i bästa fall en överansträngning som släpper med hjälp av vila! Så vad som händer i framtiden vet jag först om 2 veckor.

Bamse och Tähti trivs jättebra. De gnäggar när mamma kom och skulle ge dem kvälls hö:) Och de gnäggar vid utsläpp. Tur att det är 2 snälla hästar!

Här nere kommer lite bilder från hur stallet såg ut innan vi började röja.

Bamses boxStallgångenHö förvaring"Sadelkammaren"Bamses boxTähtis boxStallgångenNej det är inte så färgglatt och nybyggt. Men vet ni, det duger. Boxarna är stora och luftiga. Det finns 4 boxar, 1 av dem använde vi för att ställa in saker i och 1 använder jag som sadelkammare just nu. Den gamla sadelkammaren har nämligen fått bli hönshus;) Dock finns det inga höns där nu.

Så här ser det ut efter städningen:

Bamses box (John tyckte höet skulle ligga i krubban)Tähtis box

"Sadelkammaren"


Bamses boxStallgången

Kvällsmys med blöt Bamse :)Och så lite bilder från igår och idag i hagarna

Bamse rullar


John gosar med Bamses öra

Lite stor häst tycker John


Till sist väljer jag att lägga in 2 bilder från torsdagens lektion. Hon är halt, och trots detta så hoppar hon och gör sitt bästa i början av lektionen. 60 min in i lektionen börjar hon väja och är omöjlig att trava i vänster varv. Då väljer de att avbryta med henne. Jag kan inte fatta att jag inte "såg" att hon var halt. Det syns ju så jäkla tydligt! Men jag tänkte bara på att hon var pressad då hon är grön i hoppningen. Usch så dåligt jag mår när jag ser dessa filmer. 


Nu är hon hemma och får vila upp sig.
RSS 2.0