God Jul!

Kommer med all säkerhet glömma säga det på måndag så därför gör jag det nu!
 
GOD JUL & GOTT NYTT ÅR! 

Nu blir det lång vila för damen och efter nyår kommer hovis! Då blir det barfota för gumman :)

Nu är det gjort

Släppte u Tähti i stora hagen nu och det blev som jag trodde. Massa springade, bockande och bus. Men det var länge sedan jag såg henne så lycklig. Jag kommer aldrig mer ställa henne på box! Det jag ser på bilderna är en lycklig häst. Och så ska det få fortsätta vara. Hann med lite stegringar och sparkar innan vi var i hagen men det var det värt!

Älskade lilla häst. Förlåt at jag stängt in dig <3 Nu är det slut med det oavsett vad veterinärerna säger!Vacker <3

Lite tryck i steget blev det!Inte jock inte. Men hoppas hon börjar lägga på sig nu!Något jämfota hopp med bakbenen...


Svar på kommentar

Fick häromdagen denna kommentar och tänkte svara på den. Fast jag inte svarar på anonyma kommentarer i vanliga fall. Men gissar att det är fler som undrar hur jag tänker ang Tähti.
 
Hej läst din blogg några gånger och blir helt chockad över hur du tänker ang Täthi.. Ska man inte göra allt för att få henne bra? Om du tänker avliva så kommer inget försäkringsbolag betala ut ersättning eftersom du inte gjort det du kan för att få henne frisk.. Och att behandla en kota är ju väldigt basic och inget som gör att hon aldrig kommer fungera som tex avelssto eller promenad häst vad jag vet så är boxvila en sak de mår dålig av de första veckorna men som vanedjur gör så kommer hon vänja sig vid det och ha en chans att bli bra. Känns tråkigt om du ska tänka på att ta bort en trevlig häst som likväl skulle kunna gå som avelssto och som du säger hon är ung, dvs hon har långt kvar att leva så ge henne tid att bli frisk, dvs MINST 1 år som alla veterinärer rekommenderar...
 

Självklart ska man gör allt för att få ett djur bra. Men djuret ska under vägen dit inte få utstå onödigt lidande.
Speciellt inte när man inte vet om djuret kan bli friskt. Om jag väljer att ta bort henne så har det inget med föräkringsbolaget att göra. Hurvida de väljer att betala ut föräkringspremie eller ej är upp till dem. Och inget som kommer väga mitt beslut åt det ena eller andra hållet.
 
Ang boxvilan så har jag nu testat det i 4 veckor, varvat med liten hage. Hon springer runt i boxen, slutar äta och rasade i vikt. Därav valde jag att låta henne gå i liten hage. Tyvärr har hon under de 2 senaste dagarna sprängt hagen lika många gånger. Vilket gör attjag nu inte har möjlighet att göra någon ny hage pga den frusna marken. Tyvärr var den lilla hagen enda hoppet. Då åt hon bättre och var betydligt lugnare. Även om hon motionerade flitigt även där.
 
Det problem jag har idag är hurvida jag ska hålla T lugn under behandlingstiden. Vilket är totalt omöjligt om jag inte väljer att låta henne gå på lugnande. Något som jag inte ser som ett alternativ. Att behöva ge henne lugnande i flera månader är inget liv.
 
Jag har idag dessutom ingen möjlighet att hålla T som enbart sällskapshäst. Att ha en häst för sällskap som kostar mig 4000:- i månaden är helt enkelt inget alternativ när jag inte har egen gård. Hon vantrivs när hon inte får springa och som promenadhäst kommer hon aldrig funka. Just pga detta valde jag att lägga ut henne på annons då hon inte trivs med att bli riden nån gång i veckan. Hade någon velat låna henne så hade jag med nöje lånat ut henne, men idag vill ingen ha en häst som  eventuellt ska gå i hage i flera år. 

Självklart har jag funderat på att låta henne gå till avel. Men att avla på en häst där man inte 100% kan säga om det är ärfligt eller där hon kommer bli lidande av en ev dräktighet är för mig oacceptabelt. Lägg sedan till att det inte finns en enda hingst i sverige av hennes ras. Hur är det då tänkt att man ska kunna använda henne till avel?

Jag fattar det beslut jag tror kommer vara bäst för Tähti. Och ännu har inget beslut fattat

Jag har pratat med många olika personer och de som känner Tähti har alla hållit med mig i mitt resonemang om hurvida hon inte fixar boxvila/liten hage. Hon vantrivs med sitt liv nu och börjar bli "farlig" för de som hanterar henne. Bakutsparkar och stegringar är vardag nuförtiden och hon sparkade nästan ner min mamma en dag. Och det får bara inte hända. Vi är otroligt försiktiga när hon leds ut och in ur box/hage men ändå kan en olycka ske mycket snabbt!

I första hand så ska Tähti gå först och en död häst lider inte. Och det är ren fakta. Hon är ung, för ung för att få en belastningsskada. Hade hon varit 15 år hade jag accapterat det lättare. Men när de börjar få problem med leder i så unga år då är det inte roligt!

Jag har bestämt mig för att avboka behandlingen nästa vecka och släpper henne idag i större hage. Det får bära eller brista. Sen åker jag till klinik i mitten på januari. Och så får vi se vad som händer i framtiden.

Jobbigt

Jag har det jobbigt med massa beslut som ska tas hela tiden. T mår inte bra och då mår inte jag bra:(
 
Just nu så vet jag nte vad jag ska göra om hon inte svarar på behandlingen. Visssa tycker jag ska byta vet. Andra att jag ska börja kolla igenom rygg, bakben och ja hela hästen. Visst kan jag göra detta. Men det kommer troligtvis betyda ännu mer behandlingar av något slag och ännu längre boxvila/vila för gumman. Och hon mår verkligen inte bra av det. Kan hon inte bara blir bra nu!!!!!!!!
 
Sen tänker jag på frmatiden. Hon blir 7 år i vår och har redan problem. Visst det kan bero av en vrickning, men det kan lika gärna vara återkommande. Och om jag kunde se in i framtiden skulle jag jubla! Då vet jag att rätt beslit fattas och att hon ev slipper lida i onödan. Hon är mitt ansvar och jag ahr sagt mig själv att inte låta något djur lida om det inte är en mycket bra diagnos.
 
Usch, jobbiga tankar så här innan jul!

Behandling 2

Stora mängder snö har fallit de senaste 48 timmarna. Men vi tog oss ut till veterinären ändå:)

Väl där tyckte vet att hon var lite bättre. Dock kunde varken jag eller mamma se någon förbättring, tyvärr! Det blev lugnande och sedan ny behandling med kortison och tuppkam i leden. Ännu en kur med butta och hem med fortsatt boxvila.


Bestämmde att ge henne en behandling till och därefter blir det 1 månads vila. Är hon fortfarande halt efter det så får jag ta ett beslut om hennes framtid. Tyvärr mår inte Tähti bra mentalt av detta och är hon inte bra eller betydligt bättre om 1½ månad så der det ut som om hon kommer få vandra vidare.

Fröken spanar in det nymålade golvet ;)

 
RSS 2.0